rallytoko-14%201.jpg

 

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista, rally-tokossa osa liikeistä on samoja kuin virallisissa tottelevaisuuskisoissa sekä näyttelyistä. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus.Rally-tokon tarkoitettu kaiken ikäisille ja – kokoisille koirille ja ihmisille.  Rally-toko on kehitetty aivan tavallisia koiran omistajia varten, jotta koulutus olisi kivaa ja saataisiin peruskoulutettuja koiria myös kotiin. Tarkoituksena on että koira käyttäytyisi kotona ja yleisillä paikoilla hyvin ja sietäisi muita koiria. Tärkeintä on iloinen kontakti ja että liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen!

rally-toko%204.jpg

 

Rally-tokossa suoritetaan rata , jossa on erillaisia kylttejä 10-20 kpl ja kyltit ovat 3-5 metrin välein. Koirakko ohjaaja ja koira etenee radalla kylttijärjestyksessä ja tekevät kyltillä kullekin kyltille määrätyn tehtävän ja suoritus arvioidaan. Tehtävät voivat olla erillaiset suunnan vaihdot, hypyt, putket ja tehtävät vaikeutuvat kun siirrytään luokkatasosta toiseen.

rally-toko5.jpg

Osallistuimme Rally-tokon alkeiskurssille Mari walleniuksen opastuksella. Opettelimme rally-tokon sääntöjä sekä liikkeitä. Rally-tokossa on tehtävinä esim. käännöksiä, seuraamista, pujottelua, pysähtymistä, askelia eteen, este hyppy, maahan meno, paikallaan olo ja erillaisia silmukoiden tekemistä jne... Tasoluokasta riippuen rata koostuu 10-20 tehtävästä.

koulutustunnukset jaetaan jokaisessa luokassa, kun koirakko on saavuttanut kolme hyväksyttyä tulosta kyseisestä luokasta ja hyväksytyt tulokset on saatava vähintäänkin kahdelta eri tuomarilta. Esim. Alokasluokka 3* hyväksytty tulos on oikeutettu RTK1 koulutustunnukseen. Rally-tokossa on kilpailussa neljä luokkaa, joista alokasluokka suoritetaan remmissä ja avoi-, voittaja-ja mertariluokka vapaana.

Kun lähdetään suorittamaan rally-toko rataa, jokainen koirakko saa radalle lähtiessään 100p. Tuomari vähentää jokaisesta huomaamastaan virheestä 1,3 tai 10 pistettä. Virheitä voi muummuassa olla ohjaajavirheet, hidastempo, puutteellinen yhteistyö, koira koskettaa tai nuuskii kylttejä, tehtävän uusiminen, eneintään kaksi kertaa, kova komentaminen, kontrollin puute. Virheet josta esimerkiksi tulee hylkäys, koira palkataan koe alueella, koira aloittaa ennen lähtölupaa, koira käy radalla ennen lähtölupaa, koira poistuu kehästä tai käytösruudun suorituspaikalta koirakko ei saa riittävää 70p suoritusradasta.

rallyt%C3%B6ko4.jpg

 

Rally-tokossa koiran ja ohjaajan iloinen yhteistyö on kaikkein tärkeintä, tärkeämpää kuin täsmällisen tarkat asennot. Rally-tokossa saa puhua radan suorittamisen aikana, samoin käsiliikkeet ja ruumiinavut ovat sallittuja. Kehuminen rataa suorittamisessa on jopa suotavaa.

rallytoko7.jpg