Ajattelin kirjoittaa tänne hiukan omia mietteitäni meidän treenien rakentamisesta ja siitä mitä siihen liittyy.

Jokainen määrittelee itse sen, miten hän käsittää "hyvät treenit". Mitä sillä tarkoitetaan? Onko se jokin onnistunut liike treeneissä? Onko se, että onnistui lopettamaan treenit oikeaan aikaan? Onko se fiilis mikä treeneistä jäi? Onko se sitä, että omat suunnitelmat onnistuivat? Vai mahdollisesti kaikki edelliset? Itselläni se painottuu treenien suunnittelupuolen toteutuksen onnistumiseen. Jos suunnittelen treenit etukäteen ja pysyn niissä, niin yleensä siellä treenikentällä myös koetaan onnistumisen hetkiä, minä ja koira olemme kartalla tekemisistämme ja treenit sujuvat paremmin.
29.3%20luento%20vietti%20243-normal.jpg
Ennen treenejä mieti valmiiksi seuraaavat asiat:

1) Mitä asioita haluat treenata? Ovatko ne kokonaisuuksia vai jokin osa-alue?
2) Mitä haluat treeneillä saavuttaa? Aseta jokin treenikohtainen tavoite tai ainakin jokin hiukan pidempi aikainen tavoite jota kohden teet töitä.
3) Miten saavutat tämän tavoitteen?
4) Millä tavalla hoidat palkkauksen?
29.3%20luento%20vietti%20242-normal.jpg
Tässä kohtaa ajattelet, että ihan hirveästi töitä. Siihen totean, että menestyksellinen treenaaminen vaatii ohjaajalta omaa ajattelutyötä. Usko minua.
29.3%20luento%20vietti%20237-normal.jpg
Tehdään pieni treenihetki, jonka aikana käydään yksi asiakokonaisuus. Sen jälkeen pidetään pieni ajatustauko. Käydään vaikka hörppäämässä vettä välillä. Ajatukset saadaan koottua ja kentälle palataan valmiina jatkamaan suunnitelmaa. Tälläisten pikku taukojen pitämisen treenattavien asioiden välillä olen kokenut äärettömän hyödylliseksi. Niin itseni kuin koirankin kannalta. Koiran into pysyy sata lasissa koko treenien ajan eikä pienentäkään hidastumista pääse tapahtumaan.
29.3%20luento%20vietti%20240-normal.jpg
Treenin loppuun olen pyrkinyt päättämään treenit onnistuneeseen suoritukseen, kunnon palkkaukseen ja hyvää fiilikseen (niin itseni kuin koirankin fiilikseen). Treenien jälkeen tulee edelliset treenit käytyä läpi omassa päässä esim. seuraavana aamuna matkalla töihin tai ajaessa hallilta kotiin. Toisaalta se on turhauttavaa jos jotain jäi hampaan koloon, mutta toisaalta uskon sen olevan välttämätöntä oman oppimisen kannalta. Ihan yhtälailla tässä ohjaaja oppii asioita kuin koirakin.