Luonnetestin tarkoitus on arvioida ja kirjata koiran käyttäytyminen tilanteessa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Aluksi haastateltiin omistajaa ja kysyttiin perustietoja koirasta ja sen elämästä. Koira ei saanut olla komennossa eikä omaistaja  saanut tehdä koiralle mitää muuta kuin olla remmin päässä kiinni.

luiestonnet%20073.jpg

Luonnetesti on koiran luonteen virallinen testaus ja siten se on ainutkertainen ja vain tietyin edellytyksin uusittavissa.Se ei ole koe eikä kilpailu. Luonnetestissä koira laitetaan erilaisiin tilanteisiin ja kaksi tuomaria arvioi koiraa koko testin ajan.

Seurakoiralle on tärkeää, että koira on tasapainoinen ominaisuuksiltaan. Tasapainoinen, pienellä määrällä kaikkia ominaisuuksia varustettu seurakoira on iloinen ystävä, joka turvaa mielellään laumaansa ja viihtyy sen parissa. Harrastuskoiralta voidaan kuitenkin odottaa enemmän luonteen vahvuutta ja silloin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvät hermot, toimintakyky ja tasapainossa oleva vilkkausaste eli temperamentti.


luiestonnet%20031.jpg

uhkaava henkilö


luiestonnet%20058.jpg



nimet%C3%B6n13.jpg

Luonnetestissä saadaan tietoa koirayksilön käyttäytymisestä sille suoritettujen erikoiskokeiden kautta. Saatua tietoa voi hyödyntää koiran koulutukseen, tietoa voi verrata rodun omaan luonneprofiiliin ja tietoa voi käyttää jalostusyhdistelmiä suunniteltaessa. Rotuyhdistyksillä on paljon tehtävää luonnetestitulosten arvioinnissa ja luonneprofiilien laatimisessa, mutta työ kannattaa, jos halutaan saada tietoa suomalaisen koirapopulaation luonnekuvasta ja sen mahdollisista muutoksista.



nimet%C3%B6n14.jpgnimet%C3%B6n15.jpg

Räminä tynnyri




Pimeä huone ja ammunta.


nimet%C3%B6n17.jpg