kuvat%20004.jpg

 

NOUTO

- vauhdikas ja näyttävä tottelevaisuuden osoitus

Nouto on tottelevaisuusosion liike. Parhaimmillaan noudossa esiintyy useita elementtejä, jotka yhdistettynä toisiinsa tekevät liikkeestä näyttävän. Koiran nopea kapulalle meno, terävä ja varma isku kapulaan, nopea palautus, tiivis ja rauhallinen ote sekä moitteeton luovutus ovat asioita, jotka voimme opettaa koiralle kaikki erikseen pieninä palasina. 

Noutoliike, kuten muutkin tottelevaisuusosion liikkeet, voidaan opettaa monilla eri tavoilla. Tässä artikkelissa esittelen yhden tavan, jolla olen opettanut menestyksekkäästi erilaisia koiria.

 

Nouto on saalisliike

Perusajatuksena on, ettei kapula ole koiralle "se juttu". Opetetaan koiralle alusta alkaen, että kun se hakee ohjaajan heittämän puu- tai metallipalikan, se saa ohjaajalta oman todella mieluisan lelunsa.

kuvat%20015.jpg

 

Kun koira hakee kapulan ohjaajalleen oma palkka mielessään, on siinä kolme etua: koira hakee nopeasti kapulan ja tuo sen vauhdikkaasti myös takaisin, saalisvietin alaisena koira puree luontaisesti hyvällä ja pitävällä otteella sekä koiran ei tarvitse luopua kaikkein tärkeimmästä esineestä, ja tämä vähentää irrotuksen aiheuttamaa konfliktia eli käytännössä kapulan pureskelua ohjaajan edessä.

Paras tapa tämän ajatuksen opettamisessa on tehdä isku- ja vauhtinoutoharjoituksia pitoharjoitusten rinnalla.

Noudon eri osasia voidaan opettaa paloissa

Jaan noudon neljään eri osa-alueeseen. Osa-alueet ovat:

kuvat%20011.jpg

Pito

koira pitää noutokapulaa tiiviillä ja rauhallisella otteella.

 

 

Isku

koira ottaa kapulan määrätietoisesti ja sillä leikkimättä maasta. Se ikään kuin "iskee" siihen kiinni.

Vauhti

koira juoksee vauhdikkaasti kapulan luokse, ottaa kapulan ja juoksee yhtä vauhdikkaasti ohjaajan luo takaisin.

Luovutus

koira istuu ohjaajan edessä rauhallisesti ja suoraan. Se pitää pään pystyssä ja tarjoaa tiiviillä otteella kapulaa (pito). Irrotus-käskyn kuultuaan koira irrottaa välittömästi.