Maastoleirillä 10-11.5. 2014 Peltojäljellä. Ohjaajana peltojäljellä Anu Laaksolahti.

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Jäljestäminen on koiralle luontaista. Jälkikoulutus voidaan aloittaa jo pienillä pennuilla esim. kotona sisätiloissa. Yli 4kk vanhan pennun jälkikoulutus on hyvä aloittaa tekemällä jälki niitylle, pellolle tai metsään. Pellolla saadaan koiran nenä helpommin maahan sekä pellolla pystyy käyttämään makupaloja paremmin. (Joka askeleelle makupala aluksi.)  Aloitetaan lyhyellä jäljellä.  Peltojäljellä vaaditaan, että koira jäljestää askel askeleelta. Koiraa motivoidaan makupaloilla: Kaikki koirat ovat ahneita ruualle, nälkä aste on ratkaiseva. Ruuan hankinta on elossa pysymisen edellytys.  Koulutuksen perusta on ravinnon hankinta.

peltoj%C3%A4lki%201%20010-normal.jpg

Jäljestäminen aloitetaan esim. makkararuudulla ja ruutua voidaan pienentää ja sitten siitä lähteekin jälki.  Ruutu on esim. pellolle tallattava ruutu/ neliö, johon nameja ripotellaan, ja koira oppii, että nameja löytyy vain tallatuilta alueilta. Teimme aluksi pennuille suoran jäljen eli kävelimme noin 20-30 askelta, normaalia lyhyemmillä askelilla ja laitoimme jokaiselle askeleelle makupalan.  Koiran ei tarvinnut syödä jokaista makupalaa riitti, kun koira haistoi nenällä jälkeä. Ennen kuin jälkeä lähdetään edes tallaamaan kannattaa nuoren, kokemattoman koiran kanssa hiukan vilkaista säätä.  Aurinko ”syö” hajut maasta, jopa sadetta tehokkaammin ja paahtava aurinko kuivattaa maapohjan kovaksi korpuksi, jossa hajut eivät pysy ollenkaan, niin hyvin kuin kosteassa mullassa. Myös tuulta kannattaa tarkkailla kokemattomalle koiralle ei kannata tehdä jälkeä vastatuuleen, koska se tuo makupalojen hajut koiran nenään koko jäljen matkalta, jolloin koiran on vaikea keskittyä.  Jos koira jostain syystä herpaantuu jäljellä kannattaa jäljelle laittaa käsi missä on esim. musta nahkahanska ” kilpailevaksi nenäksi.”

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Jäljen lähtö merkataan paaluilla. Metri- pari ennen paalua koira pysäytetään ja rauhoitetaan vielä ennen lähtökäskyä. Sitä voidaan paijalla rauhassa kyljestä ja samalla asettaa jälkiliina jalan alle . Kun koira on oikeassa mielentilassa annetaan käsky ”etsi/jälki”

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Jos koiran tarkkuus puuttuu ja koira kiirehtii jäljellä jarruta koiraa liinalla. Kun koira selviää suorasta jäljestä ja tekniikka on kunnossa siirrytään spiraalijälkeen, sekä voidaan tehdä loivia mutkia ja lopuksi kulmiin. Pennuille ja nuorille koirille annoimme jäljen iäksi 15 minuuttia. Vähitellen jälkeä voidaan alkaa vanhentaa. Jos koiran jäljestäminen epäonnistuu, yritä tehdä koiralle muutaman askeleen onnistunut suoritus ja palkkaa koira ja vie autolle. Anna koiralle aikaa oppia. Elä vaadi koiralta enempää mihin sen taidot riittävät. Etene hitaasti ja ole kärsivällinen. Jälki on henkisesti erittäin vaativa laji koiralle. Jälki vaatii pitkää keskittymistä.

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Estä koiran palaamasta jäljellä taaksepäin. Anna koiran ratkaista ongelma itsenäisesti.

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Ena löysi makkara rasian ja on ohjaaja on hirmuisen tyytyväinen.

 

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Leirillä harjoittelimme esineen ilmaisua, osalle koirista esineen tunnistaminen oli aivan uutta ja toiset osasivat ilmaista esineen maahan menolla. Jos koira ilmaiseen esineen jäljellä esim. maahan menolla on koiralle etukäteen opetettu maahan käsky. Esinettä voidaan ilmaista eri tavoin. Me leirillä harjoittelimme esineen ilmaisua maahan menolla.  Jotta esine olisi mielenkiintoinen se voi sisältää ruokaa, ruoka voi aluksi olla purkissa,  jonka koira löytää ja myöhemmin palkka tulee ohjaajan kädestä esineen päälle. Kun koira merkkaa esineen annetaan käsky ”maahan” ja palkitaan koira. Esine tehdään nuorelle koiralle hyvin mielenkiintoiseksi ja sitä ravistellaan ja kehutaan ”mitä sinä löysit, mitä täällä on.”.  Myöhemmin ohjaaja voi laittaa palkan kädestään esineen päälle. Koiralle tehdään esineellä hyvä olo, nuori koira voi levätä esineellä, sitä rauhoitetaan ja koiralle voidaan esim. antaa vettä.  Seuraavassa vaiheessa, jos koira nuuhkaisee tai ihmettelee esinettä käsketään koira maahan ja palkataan.  Seuraava vaihe on, että koira ilmaisee esineen itse. Esineitä kannattaa harjoitella aluksi aivan erikseen.Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Luota koiraasi. Anna koiran ratkaista itsenäisesti ja rauhassa ongelmat.  Kun koira jäljestää kulje koiran perässä eteenpäin liikkuen. Kun koira on tehnyt virheen pysäytä koira liinalla ja estä koiran eteneminen. Ole hiljaa ja odota, anna koiran ratkaista ongelma itse eli anna koiran löytää jälki itsenäisesti. Kun koira jatkaa jäljestämistä, jatka kulkua koiran perässä ja kehu koiraa.

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Jäljen tulee olla siis sen pituinen mitä koiran viettikestävyys kestää, eli koiralle pitää jäädä suuri hinku jäljelle. Pitää muistaa, että aivotyö väsyttää aina huoattavasti fyysistä enemmän. Vaikka peltojälki ei ole koiralle fyysisesti juttu eikä mikään, voi se henkiseltä vaativuudeltaan olla sellainen, että koira on sen jälkeen rättipuhki.

Maastoleiri%20Haukkulaakso%2010-11.5.201

Kun tekniikka, mielentila, kulmat ja esineet ovat kunnossa jälki onkin jo varsin pitkällä. Jäljelle jää kaiken hiominen, erilaisissa maastoissa ja sääolosuhteissa jäljestäminen. Vieraan henkilön tehneen jäljen ajaminen (joka yleensä ei tuota koirille mitään vaikeuksia) sekä harhajäljen opettelu. Mutta vaikka jäljellä ei koskaan edes tähtäisi kokeisiin, on se erinomaista ajanvietettä, puuhaa ja aivotyötä kaikille koirille.