Oli kyllä mielettömän hyvä tilaisuus. Juha Korri osaa selittää asiat hyvin loogisesti ja sopivan humoristisella tavalla, joten yleisö ei missään vaiheessa ehtinyt pitkästyä. Anteeksi jos termit on menneet sekaisin...
29.3%20luento%20vietti%20235-normal.jpg
•Koiran palkkauksessa kannattaa suosia sitä, mitä se oikeasti eniten koira haluaa. Jos koira selkeästi syttyy enemmän ruuasta, voidaan pallolla ja patukalla pitää erillisiä leikkituokioita ja sytytellä koiran kiinnostusta leluihin.
•Koiran (pennun) kiinnostusta patukkaan tai palloon voi testata seuraavasti: Leikitään koiran kanssa patukalla hetki ja laitetaan sitten patukka piiloon, pidetään lyhyt tauko ja aloitetaan leikkiminen uudestaan. Sitten laitetaan taas patukka piiloon, odotetaan hetki ja aloitetaan leikkiminen uudestaan. Seuraavalla kerralla ei otetakaan patukkaa piilosta, ja odotetaan passiivisena mitä koira on valmis tekemään patukan eteen. Samaa voi testata ruualla ja katsoa kumman eteen koira oli valmis tekemään enemmän töitä. (tätä voi tehdä pentulaatikossa)

29.3%20luento%20vietti%20234-normal.jpg

•Koiran viettipäämäärää lisäämällä lasketaan sen viettiä (eli siis palkkaamalla usein) ja vähentämällä nostetaan. Pitää olla rohkeutta olla välillä palkkaamatta koiraa, sillä satunnainen palkitseminen on koiralle parasta.

29.3%20luento%20vietti%20228-normal.jpg
•Jos koiran keskittyminen herpaantuu, esim. tottelevaisuusharjoituksessa, niin kannattaa miettiä kahta asiaa: etenemisnopeutta ja viretilaa. Se kuinka paljon koira pääsee viettipäämääräänsä vaikuttaa sen vireeseen ja motivaatioon.
•Turhauma - kun odotat saavasi jotain, olet siitä jo täysin varma ja sitten yllättäen et saakaan haluamaasi. Eli siis juuri palkkaamisen hetkellä, kun palkka on koiran mielestä jo itsestään selvästi tulossa, riistetään koiralta palkka. Esimerkiksi seuraamisessa, kun koira on juuri saamassa palkan, appari estääkin liinalla koiran palkalle pääsemisen ja koira suuttuu/ärsyyntyy = lisää viettiä.

29.3%20luento%20vietti%20231-normal.jpg


•Patoaminen -estetään tekeminen mitä koira todella haluaa tehdä eikä anneta sen purkaa energiaansa mihinkään muuhun toimintaan. Esimerkiksi koira haluaa todella paljon palloa, mutta siltä vaaditaan kontakti ja se saa pallon vaan kun on tarpeeksi pitkään pitänyt kontaktia vinkumatta, steppailematta, vilkuilematta, eli tekemättä mitään muuta. Muista painekattilavertaus: vesi haluaa kiehua kattilassa ja kansi laitetaan tiukasti kiinni.
•Kanavointi - opetetaan koiralle, että vietin A avainärsykkeeseen reagoimalla vietin B viettikäyttäytymisellä pääset vietin A viettipäämäärään. Eli esimerkiksi suojelussa reagoimalla maalimiehen antamaan uhkaan saaliskäyttäytymisellä, eli puremalla hyvin ja voimakkaasti, pääset eroon uhasta eli maalimies lakkaa uhkaamasta. (kanavointi ei ole sama asia kuin saalisrauha)

29.3%20luento%20vietti%20228-normal.jpg
•Viettiä - ensin opetetaan koiralle, että haukkumalla saat palkan. Kun koira on oppinut tämän, palkkaa ei annetakaan = turhauma. Palkan sijaan annetaankin käsky, esim. sivulle = patoaminen > koska koira haluaa haukkua > koska sillä saa palkan. Vapautuksella koira alkaa haukkumaan.

29.3%20luento%20vietti%20229-normal.jpg
Puolustusvietin hyödyntäminen tottiksessa - pitää todella tuntea koira, ettei käyttäydy sitä kohtaan liian voimakkaasti eikä toisaalta anna koirankaan ajatella olevansa johtaja. Mennään koiran kanssa kentälle, vapautetaan se ja kiusataan sitä vähän, ja kun koira osoittaa, että sitä ärsyttää, vahvistetaan tämä perääntymällä ja antamalla rauha. Tarpeeksi monella toistolla koiran tulisi jo vapautuksesta alkaa haukkumaan ja silloin sille tarjotaan puru, kanavointi ja rauha. Ja vapautuksella jälleen haukku, käsky, patoaminen, vapautus, haukku jne.